Har du ikke prøvet lydbøger endnu? Her er 5 grunde til at du vil elske det, og 4 tips til at komme godt i gang

Med en god bog i ørene, kan du rejse til tusinder af lande og møde nye mennesker helt uden at bevæge dig udenfor en dør. Ja, uden at rejse dig fra lænestolen. Et ordsprog siger: ” A reader lives a thousand lives before he dies, the man who never reads lives only one”.

Den nye måde at ”læse” på er ved at lytte til bøger – og gør gerne dig selv den tjeneste at finde de gode høretelefoner frem, også når du skal lytte til en bog. Med et par høretelefoner af en god kvalitet får du en meget bedre oplevelse af bogen:

  • Fortællerens stemme går klart igennem
  • Du får de dramatiske nuancer i oplæsningen med
  • Baggrundsstøj sorteres bort
  • Du kan leve dig helt ind i fortællingens verden

Hvorfor er lydbøger så populære?

Lydbøger er blevet så populære over de senere år, fordi det med lydbøger er blevet nemt at få litterære oplevelser og underholdning, selv i en travl hverdag. Det kan være svært at finde tid til at sætte sig med en fysisk bog, men med en lydbog kan du få de gode litterære oplevelser, mens du laver andre opgaver – for hverken dine hænder eller øjne er bundet til bogen. Bogen er kun i dine ører. Mens du hører en god historie, en biografi om en spændende person eller en rejsebeskrivelse, kan du:

  • Køre bil
  • Gøre rent
  • Lægge vasketøj sammen
  • Sidde i toget eller bussen
  • Cykle hjem fra arbejde
  • Og…. Forsæt selv listen

Med lydbøger får du ”læst” mere

Hvis du er en af de mange, der elsker bøger – men har svært ved at finde tid til at få dem læst, så kender du med garanti den ærgerlige fornemmelse af at have bøger stående, som du gerne vil læse, men ikke er nået til endnu. Det kan føles meget frustrerende at gå glip af de fantastiske oplevelser en god bog af din yndlingsforfatter kan give. Her kan lydbøger være en perfekt løsning. Du kan høre den bog, du så længe har villet i gang med, mens du laver andre ting - og på den måde få "læst" mere.

Du har altid underholdning lige ved hånden

Med lydbøger har du altid underholdning lige ved hånden. Du kan lave en liste med bøger, du gerne vil læse og hente dem, når du har behov – eller du kan have den bog, du er i gang med, liggende i tasken eller lommen, uden at den tager plads op – for din telefon eller tablet har du ofte med alligevel.

Du kan endda hente bøger og opbevare dem i offline tilstand, så du kan høre bøger, selv om der ikke er internet i nærheden.

En bog som et lille stykke teater

En lydbog er ikke bare en bog, omsat til tale. En lydbog er indtalt af skuespillere, der forstår at give fortællingerne liv og gøre oplevelsen rigere for dig, mens du lytter. Det er som et lille stykke radioteater på en moderne måde – oplæseren bliver din ven og din guide, der tager dig igennem nye verdener og præsenterer dig for spændende historiske fakta eller spændende personer – har du en biografi i ørerne, er det måske endda hovedpersonen selv, der læser op og fortæller.

Fordi ordene bliver fortalt, giver en lydbog en helt anden oplevelse, end den du får ved selv at læse en bog – du kan give dig hen og bare lade stemmen og historien føre dig med.

En lydbog er perfekt godnatlæsning

Er du en af de mange, der elsker at læse, lige inden du skal sove? Så skulle du prøve at gå over til lydbøger – særligt hvis du normalt læser bøger på din smartphone eller tablet frem for en fysisk bog.

Selv om du sætter din tablet eller smartphone på aftenlys, så vil lyset fra skærmen alligevel være så skarpt, at det holder din hjerne vågen og de gode søvnhormoner ude af spil, så du kan have svært ved at falde i søvn. Med en lydbog kan du ligge med slukket eller helt dæmpet lys i værelset og lytte til den bog, du har valgt som din godnathistorie. Du kan derudover benytte sleeptimer-funktioner, så lydbogen stopper af sig selv fx efter 30 minutter.

Sådan kommer du godt i gang med lydbøger

Det er uhyre nemt at komme i gang med at lytte til bøger i stedet for at læse dem. Alt hvad det kræver er et par gode høretelefoner og en smartphone eller tablet. Du får her et par fif til, hvordan du kommer godt i gang.

Find gratis prøveabonnementer

Lydbøger åbner op for uendeligt mange gode oplevelser. Du kan hente alt, hvad dit læsehjerte kan begære-og meget mere til, uden at det behøver at koste en krone. En god måde at komme i gang med at høre lydbøger på er derfor ved at finde et prøveabonnement på lydbøger som fx fra Bookbeat gennem Lydbogormen. Her kan du lytte, så tosset du vil. Skifte mellem genrer og blive fortrolig med den nye måde at læse bøger på – gratis i to måneder.

Find et interessant emne

En lydbog skal kunne fange din interesse, og når du ikke er vant til at lytte i stedet for at læse, er det vigtigt, at du finder et emne eller en genre, der kan fange dig ind med det samme. Det kan være en krimi, en biografi om en person, du beundrer, eller historiske bøger.

Eksperimenter med oplæsningshastigheden

Hvis du er vant til at læse meget og måske er en hurtig læser, kan du nemt blive utålmodig, mens du lytter – for oplæsning går meget langsommere, end når du selv læser. Du kan speede det hele lidt op ved at indstille på oplæsningshastigheden – men pas på: Skruer du for højt op, kommer alle stemmer til at lyde som Mickey Mouse!

Lyt til lydbøger i forskellige situationer

For at du for alvor kan få øjne og ører op for lydbogens mange muligheder, kan du prøve at lytte til bøger i forskellige situationer. Som nævnt øverst i artiklen, da er det kun fantasien, der sætter grænsen, da du kan have en lydbog med alle vegne – men et lover vi: En lydbog kan gøre selv den kedeligste oprydning meget sjovere.

Menu
Top